arbeidershuisjes, ’s Gravenhaagsche Machinefabriek

In 1882 werden langs de Zoutkeetsingel in de Jacobastraat woningen gebouwd; De Jacobastraatjes, een vroeg stukje stadsuitbreiding in Den Haag, bedoeld als betaalbare arbeidshuisjes. De straat ligt hierachter. Reijer van der Vlugt, de bouwer, had een sociaal doel voor ogen: hij wilde de bewoners de mogelijkheid bieden om hun huisjes uiteindelijk in eigendom te krijgen via de wekelijkse huur. Ondanks dit vooruitstrevende idee ging de uitvoering mis, wat leidde tot het faillissement van de coöperatie “Vooruit”, maar de huisjes bleven in handen van Van der Vlugt. De Jacobastraatjes waren ook een centrum van kleine nijverheid, met ambachtslieden en bedrijven als waterstokerijen. In de afbeeldingen zie je nog een foto van de straat rond de tijd dat de Hagenaar hier langs voer. De straatjes zien er nog ongeveer hetzelfde uit.

In 1896 werd op de hoek van de Schapenlaan de ’s Gravenhaagsche Machinefabriek gebouwd, ontworpen door architect J.W. Bosboom voor de firma Spoor en Wijnvoord als een “fabriek van stoom- en andere werktuigen”. Het was destijds een van de pioniers in Den Haag met stalen ramen, bekend als “ijzeren” ramen, vervaardigd door ijzergieterij Enthoven.

Afbeeldingen 1. Op deze historische zwart-witfoto, daterend uit circa 1890, zien we de Jacobastraat in Den Haag. Aan de rechterkant bevindt zich de winkel van B.H. Keemink, Haags Gemeentearchief 0.30979, 2. pand op de hoek ’s-Gravenhaagse Machinefabriek 3. Gietijzeren putdeksel van W.W. van der Vet, afkomstig uit Spoor & Wijnvoord (’s-Gravenhaagse Machinefabriek) aan de Zoutkeetsingel 40 te Den Haag.Vet, W.W. van der,1909 – 1914, Haags Historisch Museum Objectnummer 2009-0001-MMO T