Via een zijgracht van de Prinsegracht, de Brouwersgracht kon je de Singelgracht bereiken richting het Spui of de Trekvliet varen.
Open Grachten
In Den Haag streeft een actiegroep naar het heropenen van grachten, bijvoorbeeld de Brouwersgracht, een zijgracht van de Prinsegracht. Het heropenen van deze grachten draagt bij aan een betere waterafvoer bij extreme neerslag en biedt mogelijkheden voor groene ruimten die warmte kunnen absorberen en verdampen, en die de luchtkwaliteit en biodiversiteit bevorderen. Dit initiatief sluit aan bij de bredere discussie over waterbeheer en klimaatadaptatie in Nederland.
Korenhuis
Iets verderop staat een monumentaal pand in de Hollands classicistische stijl, het Korenhuis. Alle gebouwen en straten in deze omgeving zijn vernoemd naar de handel die er plaatsvond. Bij het Korenhuis graan en graanproducten, dat een cruciale rol speelde in de voedselvoorziening van de stad en haar omgeving.
Van de oude situatie zijn een aantal mooie afbeeldingen, zoals een tekening, gemaakt door G. van Giessen, rond 1729. In het midden bovenaan is een cartouche te zien met de Haagse ooievaar en het jaartal ‘1662’. Rechts op de prent is de brug naar de Lange Beestenmarkt afgebeeld.
Afbeeldingen 1. De zwart-witfoto, waarvan de vervaardiger onbekend is, dateert van rond 1900 en toont de Brouwersgracht gezien naar de Prinsegracht vóór de demping in 1902, 0.12796, 1.90593 2. Brouwersgrachtn 3. muurreclame Brouwersgracht 4. Korenhuis 5. Tekening G. van Giessen, rond 1729, toont het Korenhuis aan de Prinsegracht, gelegen tussen de Varkenmarkt aan de linkerkant en de Korte Beestenmarkt aan de rechterkant. In het midden bovenaan cartouche: Haagse ooievaar en 1666, gr. A 100