De gietijzeren voetgangersbrug uit 1861 is gemaakt door de Haagse ijzergieterij fa. Enthoven. Het is een opvallend bouwwerk. De fabriek stond hier in de buurt. We komen daar later langs. Deze brug is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar ook een knap staaltje techniek. Met zijn gemetselde brughoofden en gietijzeren borstweringen, voorzien van kruisvormige vullingen, is het een echt pronkstuk. Het ontwerp toont het belang van de binnenvaart. De hoogte is zo gekozen dat schepen met lading er onderdoor konden varen.
Misschien wel het schip dat voer in opdracht van De Lint, een bedrijf dat hier in bouwmaterialen handelde. Op het pand aan de kade is een mooi tegeltableau waaruit blijkt dat het zowel in Delft als in Den Haag actief was.
Het pand staat naast de ingang van de Christelijke Volksbond. Ook daar zie je een tegeltableau. Deze bond, opgericht in 1889, zette zich in voor de verbetering van de werkomstandigheden van arbeiders door middel van educatie, cursussen en werkgelegenheidsprojecten, zoals het organiseren van werk in de duinen en het sneeuwruimen in de winter. In die tijd waren er verschillende coöperaties in Den Haag die dienden als sociale vangnetten voordat sociale voorzieningen en welvaart toenamen.
Afbeeldingen 1. Gietijzeren brug, 2. zaak in bouwmaterialen, 3. christelijke volksbond