Draaicirkel – Van Gogh

Het duingebied begon ter hoogte van het Vredespaleis. De kust was twee kilometer verderop. Op het Dekkersduin, het duin ten westen van het Vredespaleis (nu Duinoord), was ook Van Gogh te vinden, die uitgerust was met schilderskist, kwasten en verftubes of gewoon met een potlood en in de buitenlucht tekenden en schilderden.

Het duingebied verdween door afgraving, de afzanding. Schepen vervoerden het zand via de speciaal daarvoor gegraven kanalen. Het zand werd gebruikt in de bouw tijdens de explosieve groei van de stad Den Haag.

De draaicirkel die de schepen maakten om weer terug te kunnen varen, is nog zichtbaar in de cirkelvormige vijver. Van Gogh tekende de ‘duinmannetjes’ die de zandgrond afgroeven.

’Ik was met v.d. Weele in Dekkersduin en we kwamen daar aan die zandgraving…Het zijn kerels met kruiwagens en spittertjes.’

’Ik ben voornemens ook eenige grootere composities op touw te zetten en daarvan heb ik reeds op touw…’

Ook wij nemen een lading zand mee en varen terug richting de grachten van Den Haag. Bij het Koningin Emmaplein gaan we linksaf naar de Veenkade-Noordwal.

Afbeelding 1. Briefschets brief 348 3-juni 1883 De zandgroeve in Dekkersduin, Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting) F1028, JH367. Draaicirkel en nu vijver 3. Kruiwagen in Nuenen, authentieke Haagse kruiwagen gebruikt bij de afzanderijvaart 4. natuur in de stad