Duinoord

In 1891 werd Duinoord in Den Haag gerealiseerd dankzij het initiatief van bankier Daniël Scheurleer. Deze wijk wordt gekenmerkt door sierlijke, gebogen straten en imposante herenhuizen uit de vroege 20e eeuw. Voorzien van prachtige details zoals erkers, daklijsten, glas-in-loodramen, balkons en dakkapellen. Op de rand van het Zeeheldenkwartier en Duinoord staat een imposant pand met tegeltableaus.

Een enkele muurreclame doet denken aan oude tijden.

Het Sweelinckplein vormt het bruisende hart van Duinoord.

De vaarroute is nog gedeeltelijk zichtbaar. Delen zijn gedempt.

Dit gebied was ooit het terrein van de Haagse Schoolschilders zoals de Gebroeders Maris. Jacob Maris en zijn medekunstenaars vonden inspiratie voor hun werk in het duingebied in Dekkersduin, de omgeving van het latere Vredespaleis. Het gebied bood een schilderachtig landschap met slootjes en kanalen. 

De vijver waar je uiteindelijk langsfietst aan de achterkant van het Vredespaleis is de aanmeerplek. Bouwmaterialen die zorgvuldig in het ruim waren opgestapeld werden hier met kruiwagens naar de bouwplaats gebracht. Deze keer was het geen baksteen, zoals gebruikelijk uit onze eigen fabriek langs de IJssel, maar natuursteen uit België. 

Bijgevoegd is een filmpje van de schilder Bartholomeus van Hove. De eerste drie minuten gaan over een schilderij dat het gedeelte van de stad weergeeft waar we nu zijn met de afzanderijvaart.

  1. Art Nouveau Zeeheldenkwartier/Duinoord 2. Detail 3. Sweelinckplein 4. Deel van vaarroute nog zichtbaar 5. Duinoord. j. Wind jr., z.j., Haags Gemeentearchief 6. YouTube filmpje Haagse stadsgezichten door Bartholomeus van Hove met de afzanderij en wat je precies ziet in het Noordoosten van de stad, Haags Historisch Museum.