Fabrieken

In zijn tijd in Den Haag maakte Van Gogh vernieuwende aquarellen, waaronder die van de Enthoven-fabriek die hier stond, vandaar dat het hier Pletterijkade heet. Van Gogh koos voor onconventionele onderwerpen en richtte zich op de achterzijde van het fabriekscomplex, tussen zijn woning aan de Schenkweg en de stad.

De Stationsbuurt fungeerde als knooppunt van verbindingen, waar wegen over land en water samenkwamen voor de aanvoer van grondstoffen naar verschillende fabrieken, waaronder ‘Enthoven’ , maar ook ‘De Prins van Oranje’ die vlakbij Hollands Spoor ligt.

Van Gogh legde in 1882 met zijn aquarel een unieke sfeerimpressie vast van het fabrieksterrein, waarbij hij zowel de industriële activiteiten als het leven van de arbeiders in beeld bracht.

Het gebied rond de Vliet was nu volledig in gebruik genomen door de industrie.

Ook Julius van de Sande Bakhuyzen, een Haagse Schoolschilder maakt een aquarel van het gebied.

Afbeeldingen 1. 1882, aquarel Fabriek Enthoven, privé collectie, F926, JH166 2. Gezicht op het Zieken, Julius van de Sande Bakhuyzen, 1872, Haags Historisch Museum 3.  Pletterijkade, (pletterij, Fabriek van Enthoven), met de kraan op de Trekweg. Kruiwagen staat linksvoor., gemeentearchief 0.57126
ca. 19004. 1882, tekening Fabriek Prins van Oranje, Staatliche Kunsthalle Karlsruhe, Duitland, JH117, F925