Huis van het boek

Ontstaan en Naamgeving

Museum Meermanno-Westreenianum is gevestigd in het voormalige woonhuis van Baron Willem Hendrik Jacob van Westreenen van Tiellandt (1783-1848).

Het statige herenhuis, ook wel bekend als Huis van het Boek, herbergt een uitgebreide boekencollectie. Het verzamelen en reizen vormden de essentie van zijn leven en dat zie je terug. De baron was een typische aristocraat. Hij bestudeert en verzamelt graag klassieke werken uit de literatuur en kunst.

Hij liet zelfs een speciale maquette maken van de veiling die zijn collectie de basis gaf. In 1848 schonken de erfgenamen het huis en de verzameling aan Den Haag, waarna in 1852 het Museum Meermanno-Westreenianum officieel werd geopend. Als je het wilde bezoeken was vooraf aanmelden noodzakelijk.

De Collectie

Een opvallend kenmerk van het museum is de uitgebreide boekencollectie, met zeldzame manuscripten, oude drukken, grafisch werk en kunstvoorwerpen.

Deze reflecteren niet alleen de persoonlijke smaak van Baron van Westreenen, maar ook de evolutie van het gedrukte woord door de eeuwen heen. Met tentoonstellingen wordt hier aandacht aan besteed, daarbij wordt de moderne vormgeving niet uit het oog verloren. Naast Egyptische verzamelobjecten had de baron een sterke interesse in de Griekse en Romeinse Oudheid, getuige de Griekse vazen en Romeinse beeldjes in zijn collectie. Later groeide zijn liefde voor de middeleeuwse schilderkunst.

Met de spotlights op

Een opmerkelijk museumstuk is de mummie van een jonge Felis silvestris lybica (kleine huiskat), die dateert uit de Grieks-Romeinse periode in Egypte.

Deze mummie werpt licht op de oude praktijk van gemummificeerde offers aan de godin Bastet en illustreert de invloed van de Egyptomania op verzamelpraktijken in de 19e eeuw. Het museum is daarmee een echte tijdscapsule.

Afbeeldingen 1. Het statige pand van het museum met de Latijnse tekst Museum Meermanno Westreenianum 2. Zaal met manuscripten/bibliotheek 3. Een van de bijzondere uitgaves van Euclides 4. maquette van de veiling 5. Maquette in kurk van een bezienswaardigheid uit de oudheid, een gewild souvenir voor de reiziger 6. de gemummificeerde kat uit Egypte 7. Oesjabti’s, beeldjes in het graf van een overledene. Het geloof was dat deze beeldjes tot leven zouden komen in het hiernamaals en het zware werk zouden verrichten dat van de overledene werd verwacht, waardoor de overledene in staat zou zijn om te genieten van een comfortabel bestaan in het Dodenrijk.