Loosduinen

Uitstappen in Loosduinen

Bij aankomst in Loosduinen konden passagiers die een bezoek brachten aan een buitenhuis zoals Rusthoek of Ockenburgh uitstappen.

We gaan verder met onze reis en verkennen de route die de trekschuit nam naar Paleis Honselersdijk, gelegen tussen Poeldijk en Naaldwijk. De opstapplek in Loosduinen bevindt zich nabij het molenaarshuis en de korenmolen bij de Margaretha van Hennebergweg, vlakbij de eeuwenoude Abdijkerk van Loosduinen. Loosduinen was in de middeleeuwen een belangrijk religieus en cultureel centrum, doordrenkt van legendes die door de eeuwen heen zijn doorgegeven.

Een bijzondere legende

Een van deze legendes vertelt over de gravin van Henneberg, die volgens de overlevering in 1276 in Loosduinen zou zijn bevallen van maar liefst 366 kinderen, zo klein als muizen. Dit opmerkelijke verhaal maakte Loosduinen tot een bedevaartsoord voor mensen die hoopten op vruchtbaarheid en kinderen. De weg langs de trekvaart draagt haar naam. Eerder was dit de Lozerlaan. Tegenwoordig ligt de Lozerlaan verderop, bij de Escamplaan.

Grens tussen twee polders

De Oude Lozerlaan markeerde de grens tussen de Uithofspolder en de Escamppolder, maar bij de aanleg van de Haagse nieuwbouwwijken Bouwlust en Vrederust veranderde dit. De trekvaart maakt een bocht en loopt parallel aan wat nu de Escamplaan is, voorheen bekend als de Groene Wech.

Het jaagpad begon aan de kant van de molen en liep vervolgens aan de andere zijde van de trekvaart.

Afbeeldingen 1. Gezicht naar het dorp Loosduinen. Prenten A3-18 Giessen, G. van ca. 1729 penseel in grijs, HGA004300757 2. Loop van de trekvaart aangegeven in het rood op de kaart van Cruquius uit 1712. Bij de Abdijkerk is een insteekhaventje. 3. De Loosduinse vaart in het Zwarte Poldertje bij het Zwarte Wipmolentje ter hoogte van de huidige zijwetering. In het verschiet de kerk, Kl. A 2414 naam onbekend ca. 1780 4. Hiernaast Abdijkerk, molen en molenaarswoning Loosduinen 5. Deze manuscriptkaart toont het voorgenomen plan voor de aanleg van een waterweg van Loosduinen naar Honselersdijk in het Westland, vervaardigd door P.F. van der Sallem. De kaart, met identificatienummer z.gr. 1837, wordt vermeld in de lijst van plattegronden van het Oud Archief van ‘s-Gravenhage onder (oud) nummer 31. De afmetingen van het blad zijn 420 x 1560 mm. 6. Detail hiervan met het deel waar deze tekst over gaat. In rood het jaagpad.