Naaldwijk

Halte Naaldwijk

Oorspronkelijk was Naaldwijk het eindpunt van de vaart.

Oude Raadhuis

In het Oude Raadhuis bevonden zich een waag en vierschaar, een lokale rechtbank. De Hollandse renaissancegevel draagt het jaartal 1688, maar deze werd vernieuwd in opdracht van koning-stadhouder Willem III, destijds ambachtsheer van Naaldwijk. De spreuk “Honi soit qui mal y pense” is ook hier te lezen, een oude Franse uitdrukking die letterlijk vertaald betekent: “Schande over degene die er kwaad van denkt.” Dit motto benadrukt het belang van eerlijkheid en onbevooroordeelde gedachten. Ook zijn het wapen van de heren van Naaldwijk, het wapen van prins Frederik Hendrik, en boven de voormalige toegangsdeur het wapen van Willem II te zien.

Heilige Geesthofje en Boerderij De Vlietwoning

Andere monumenten in Naaldwijk zoals het Heilige Geesthofje en Boerderij De Vlietwoning, een boerderij die oorspronkelijk is gebouwd in de vijftiende eeuw op een terp in de Vlietpolder bij Naaldwijk geven nog een beeld van het verleden.

Patijnenburg

In Naaldwijk lag ook Patijnenburg, oorspronkelijk een boerderij die later werd omgevormd tot een buitenplaats met een opvallend geometrisch park. De eigenaar, Diederik Pauw, behoorde tot de invloedrijke Amsterdamse familie Pauw en speelde een belangrijke rol in de regio. Na zijn dood erfde zijn zoon Joan Pauw de buitenplaats, die het verder verfraaide en bezoek ontving van koning-stadhouder Willem III. Patijnenburg was een centrum van sociale en politieke activiteit, met toevoegingen zoals een oranjerie en jachtpartijen in het uitgestrekte park. Na de dood van Joan werd Patijnenburg verkocht aan Simon van Slingelandt, de raadpensionaris van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Deze overdracht markeerde het einde van een tijdperk, maar de rijke geschiedenis van Patijnenburg bleef een belangrijk onderdeel van de verbinding van het gebied met de politieke en sociale elite.

De trekvaart stopte aanvankelijk hier en ging later nog verder door het Westland naar ‘s-Gravenzande en Monster.

Afbeeldingen 1. Raadhuis Naaldwijk 2. aquarel Patijnenburg Aart Schouman 1755. 3. Detail van de kaart van Cruquius uit 1712 De vaart in blauw. Deze gaat verder van Naaldwijk naar ‘s-Gravenzande.