Rijswijk en Voorburg

Toen de Vliet aan het einde van de 19de eeuw werd verbreed werd ook de Geestbrug vervangen. Er kwam een handmatig bediende ophaalbrug om het scheepvaartverkeer te vergemakkelijken. De brug verbindt Voorburg met Rijswijk. Het watergebied aan beide zijden van Rijswijk en Leidschendam-Voorburg werd in 2002 onderdeel van Den Haag, en verbindt nu Ypenburg met andere delen van de stad. De huidige brug (1933) verving de ophaalbrug vanwege toenemend auto- en tramverkeer.

De Stoommeelfabriek v/h Nic. Koechlin lag aan de Trekvliet bij de Geestbrug aan de kant van Voorburg.

Langs de gehele kade richting Drievliet stonden op het Rijswijkse deel vroeger industriële bedrijven. In 1916 bevonden zich hier onder andere: Geestbrugkade 4-5-8 met groentehandel Jan en Pie v.d. Berg en vernisstokerij J. Faber, nummers 18-19 met desinfecteerderij Baltus, nummer 20 met smederij Schmal, vervolgens onder meer de Eerste Rotterdamse Melk, de conservenfabriek Westerburch,  De Zwitsersche Waschinrichting, een groothandel in Perzische tapijten B.P. van Iperen en een margarine- en conservenfabriek met Ververij.

Afbeeldingen 1. Geestbrug in Rijswijk. Links van het water de Hoekweg in Voorburg met huizen in aanbouw., ca. 1900, 5.14971 Haags Gemeentearchief, 2. Hoekweg met Geestbrug gezien in noordwestelijke richting naar Den Haag In 1910 werd de sloot voor de huizen rechts gedempt en werden de huizen op de riolering aangesloten. Links de Geestbrugkade Rijswijk, NL-HaHGA_FOTOSVBG_1V1905-7 Gemeentearchief Den Haag 3. Stoommeelfabriek voorheen; Nicola Koechlin & Co. Haags gemeentearchief kl. B 6051, ca. 1895, lithografie 4. De Zwitsersche Waschinrichting