Rolpaal

Buurtschap Rolpaal

Bij het buurtschap Rolpaal is een verwijzing naar een paal of balk die wordt gebruikt om de touwen van de trekschuiten te geleiden, zodat de schuit niet het land op wordt getrokken bij de bocht.

De geschiedenis van de trekvaart is hier levend gehouden door de naam van het buurtschap. De route neemt hier een bocht.

De vaart loopt hier langs het kassengebied van het Westland.

‘Zijn Hoochheijt’

Nu komen we al snel bij het gebied dat landmeter Van der Sallem markeert als ‘Zijn Hoochheijt’, het grondgebied van stadhouder Frederik Hendrik. Het begint nadat we de brug over de Gantel zijn gepasseerd. Daar begint het landgoed van Paleis Honselersdijk. Er is nu een fractie van over.

 “De Nieuwe Vaert” 

“De Nieuwe Vaert” gaat tot aan het ‘Hof thoe Honstholredyck’ en daarna gaat de trekvaart verder naar Naaldwijk langs de straatweg naar Naaldwijk. De vaart is in 1645 gerealiseerd. Prins Frederik Hendrik kreeg toestemming van het Hoogheemraadschap van Delfland om de rivier de Gantel te doorkruisen voor de aanleg van deze waterweg.

Om het hof in Honselersdijk bereikbaar te maken, deed Frederik Hendrik aanzienlijke investeringen. Een straatweg naar Den Haag was financieel niet haalbaar, maar een vaarweg om zo het regeringscentrum met het Hof in Honselersdijk te verbinden was ook niet goedkoop. Voordat er gegraven kan worden, koopt hij grond aan. De verlenging van de trekvaart van Loosduinen naar Honselersdijk wordt grotendeels gefinancierd uit de opbrengsten van de zilvervloot.

Afbeeldingen 1. Een rolpaal en een bruggetje met een verlaagde leuning. Niet op deze plek maar elders in Delfland bij Delft in de buurt. 2. Detail van een manuscriptkaart van de voorgenomen aanleg van een waterweg van Loosduinen naar Honselersdijk in het Westland, vervaardigd door P.F. van der Sallem. Deze kaart is genoemd in de lijst van plattegronden bij het Oud Archief Den Haag 3. De Nieuwe Vaart loopt hier rechtstreeks naar Honselersdijk 4. Kaart van Cruquius 1712 met het hele gebied van Honselersdijk, in blauw de trekvaart 5. De Gantel en de Gantel Brug