Vredespaleis

De tour door Den Haag volgt de route van schip, en neemt je mee op een reis door de geschiedenis van Den Haag tijdens de industrialisatieperiode. We volgen de route van een zeilende vrachtvaarder die  speciaal ontworpen was om in het centrum van Den Haag te varen en bouwmaterialen te vervoeren voor bijvoorbeeld de bouw van het Vredespaleis. Er waren speciaal kanalen gegraven om de bevoorrading met schepen mogelijk te maken. We gaan op zoek naar deze vaarwegen. Naast het Vredespaleis is een vijver, dat is de eerste plek. We komen daar op onze tweede stop. Bijgevoegd is een filmpje over een zeilende vrachtvaarder die aangemeerd ligt op de Bierkade. 

Het Vredespaleis is gebouwd tussen 1907 en 1913.

De vredesbeweging ontstond in de 19e eeuw en groeide in populariteit aan het begin van de 20e eeuw vanwege politieke spanningen en oorlogsdreiging. Overal in Europa en Amerika werden vredesorganisaties opgericht, geïnspireerd door bekende schrijvers en pacifisten zoals Leo Tolstoi, Bertha von Suttner en Alfred Nobel.

In 1899 vond de Eerste Haagse Vredesconferentie plaats, geïnitieerd door de Russische Tsaar Nicolaas II, waar 26 landen spraken over ontwapening, internationale rechtspraak en arbitrage. Dit resulteerde in de oprichting van het Permanente Hof van Arbitrage en het Vredespaleis. In 1907 volgde de Tweede Haagse Vredesconferentie met 44 deelnemende landen.

Tijdens de Tweede Vredesconferentie werd de eerste steen van het Vredespaleis gelegd, dat diende als onderkomen voor het Permanent Hof van Arbitrage en als bibliotheek voor internationaal recht en vrede. Op 28 augustus 1913 werd de sleutel van het Vredespaleis officieel overhandigd in aanwezigheid van de koninklijke familie, Andrew Carnegie en andere prominenten.

Tegenwoordig

Nu huisvest het Vredespaleis naast het Permanent Hof van Arbitrage ook het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis, beheerd door de Carnegie Stichting. Het Vredespaleis belichaamt nog steeds de droom van wereldvrede en de Carnegie Stichting werkt dagelijks aan een betere wereld door mensen wereldwijd bijeen te brengen, op te leiden en te inspireren.