Beeklaan

Kasteel Westerbeek

In het straatbeeld van tegenwoordig veelzeggende namen die getuigen van de oude buitenplaatsen die hier stonden, zoals de Beeklaan, vernoemd naar de Westerbeek die hier stroomde. Langs die beek stond Kasteel Westerbeek, een middeleeuws kasteel dat in deze tijd werd omgebouwd tot een buitenverblijf. Op een afbeelding is te zien hoe een praam wordt voortgeboomd en getrokken langs het kasteel, een typisch Westlands schuitje onderweg met goederen naar Den Haag.

Herberg

Op de hoek van de Beeklaan en de Loosduinseweg stond ooit herberg Vinkenburg, later bekend als De Vink. Deze herberg speelde een belangrijke rol in de regio, van administratie voor de trekschuit tot ontmoetingsplaats voor kunstenaars van de Haagse School.

Herberg Vink

Op maandag en vrijdag voer de trekschuit zo’n twee eeuwenlang naar Naaldwijk, Honselersdijk en Poeldijk. Later ook nog naar ’s-Gravenzande, en Monster.

Tol

Op de straatweg van Den Haag naar Loosduinen en van Loosduinen naar Monster moet tol worden betaald.

Almanakken

Volgens de almanakken voeren er rond 1850 alleen nog maar marktschuiten op dezelfde dagen, dus op maandag en vrijdag. De boten lagen bij de Loosduinse brug, en de aantekening daarvan moet worden toegeschreven aan de geschiedenis van de Herberg de Vink, over de Loosduinse brug.

Grens, 100 jaar Loosduinen, Den Haag- 100 jaar Commissie Loosduinen

De huidige Beeklaan fungeerde tot 1903 als grens tussen Loosduinen en Den Haag. Loosduinen sloot zich uiteindelijk aan bij Den Haag, maar behield inspraak via de Commissie Loosduinen, opgericht bij Koninklijk Besluit, waarvan in 2023 het 100-jarig jubileum werd gevierd.

Nog landelijk gebied in de jaren ’20

Eduard Houbolt (1885-1954) maakt een tekning van het gebied rond 1920. het toont een boerenwoning gelegen aan de latere De la Reyweg, tegenover de Cronjéstraat. Het gebied is dus nog vrij landelijk in deze periode. Een andere tekening illustreert de Loosduinsevaart bij de brug naar de Paul Krugerlaan, met de Loosduinseweg. Allemaal rond deze stop.

Afbeeldingen 1. ‘t huis Westerbeek.’ G.v. Giessen del. / J.C. Philips fec. direx. R. Boitet Excud. Cum Privil’. Op de vaart wordt een schuitje voortgetrokken. 2. Botenverhuur ‘Roeilust’ (Loosduinse vaart, aanlegplaats voor roeiboten), circa 1890-1891, Museum Kröller-Müller, Willem de Zwart (1862-1931) Ets op papier 3. Toltarief 1861 4. De prent, vervaardigd door Eduard Houbolt (1885-1954) rond 1920, toont een boerenwoning gelegen aan de latere De la Reyweg, tegenover de Cronjéstraat, en is gemaakt met zwart krijt, verhoogd met wit, op blauwgrijs papier, HGA00430000158 5. hiernaast De prent, gemaakt door Eduard Houbolt (1885-1954) rond 1920, illustreert de Loosduinsevaart bij de brug naar de Paul Krugerlaan, met de Loosduinseweg rechts, en is vervaardigd met zwart krijt, wit gehoogd. Haags Gemeentearchief gr. A 506