Paleis Honselersdijk
Laten we een kijkje nemen bij Paleis Honselersdijk of eigenlijk wat er nog van over is, de Nederhof. Paleis Honselersdijk is een prachtig stukje erfgoed dat nauw verbonden is met de geschiedenis van Frederik Hendrik, de stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van 1625 tot 1647.
Het paleis
Het paleis, dat op de plek is gebouwd waar het kasteel van de heren van Naaldwijk lag, is tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) verworven door Frederik Hendrik in 1612. Na een transformatieperiode van 1621 tot 1631 is het kasteel omgevormd tot het Huis Honselersdijk. Het paleis, omringd door weelderige tuinen en bijgebouwen was een favoriete plek van de stadhouder. Tijdens het bewind van Willem III en Mary II, stadhouder en koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland van 1689 tot 1702, was het paleis een centrum van grandeur en kunst, met een uitgebreide collectie Hollandse Meesters.
Tuinen, trekvaart en jaagpad
Op een prent uit 1684-1690, gemaakt tijdens het bewind van Willem III, kunnen we het paleis bewonderen te midden van zijn weelderige tuinen, met de trekvaart in de achtergrond.
Kaartboek van het Baljuwschap van Naaldwijk
Dat er al een vaart naar Naaldwijk was zie je op de kaart uit het kaartboek van het baljuwschap van Naaldwijk. Het kaartboek van de landerijen gelegen in de heerlijkheden Naaldwijk, Honselersdijk en het Honderdland is door landmeter Floris Jacobsz is gemaakt omstreeks 1620. Honselersdijk is dan nog een klein buiten. Als we de kaart vergelijken met de kaart van Cruquius dan valt de uitbreiding van het landgoed meteen in het oog.
Nederhof
Hoewel het hoofdgebouw in 1815 is gesloopt, blijft een deel van de bijgebouwen, zoals de Nederhof, nog steeds bestaan.
Maria de’Medici
Het paleis Honselersdijk, gebruikt voor regeringszaken en diplomatie, ontving in 1638 koningin-moeder Maria de’ Medici tijdens haar bezoek aan de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het bezoek, gedocumenteerd door schrijfster Bosboom-Toussaint, illustreert de rol van het paleis in diplomatieke geschiedenis en preludeert op de soevereiniteit van de Nederlanden, voorafgaand aan de Vrede van Münster (1648). De regio rond het paleis was later getuige van belangrijke gebeurtenissen, zoals de Slag bij Ter Heijde in 1653 tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
Afbeeldingen 1. Dit panorama toont Paleis Honselaarsdijk met symmetrisch aangelegde tuinen en bijgebouwen, gebouwd als jachtslot voor prins Frederik Hendrik, met een gekroond wapen van prins Willem III, vervaardigd door Abraham Begeyn en Abraham Bloteling circa 1684 2. De vaart en straat naar Loosduinen. Het bruggetje heeft aan de kant van het jaagpad een verlaagde leuning 3. Kaartboek van het baljuwschap van Naaldwijk Kaartboek van de landerijen gelegen in de heerlijkheden Naaldwijk, Honselersdijk en het Honderdland, omstreeks 1620 door Floris Jacobsz vervaardigd M. Kok Genootschap Oud Westland 4. Detail van de kaart van Cruquius uit 1712. Te zien is de loop van de vaart en hoe Honselersdijk is uitgebreid ten opzichte van de eerdere kaart van de baljuw. 4.5.6. Nederhof