Verversingskanaal en gasfabriek

De molens langs de Haagse singelgracht, waaronder de Zuidmolen, Heerenmolen, Valkmolen, Haanmolen en Haasmolen, waren indrukwekkende constructies van ongeveer 30 meter hoog, met wieken die tot wel 13 meter boven de kap uitstaken, domineerden het landschap vanaf ongeveer 1750 gedurende zo’n 150 jaar. Het heet hier dan ook niet voor niets Bij de Westermolens. Een afbeelding van een van die molens is nog te zien in de gevel van de Constant Rebecquestraat.

Den Haag onderging een geleidelijke technologische en industriƫle transformatie. Innovaties zoals het Afwateringskanaal en de bouw van een moderne gasfabriek langs de Gaslaan weerspiegelen deze vooruitgang. De gasfabriek, opgericht in 1875, was van vitaal belang voor de energievoorziening van de stad en groeide gestaag in belang en omvang. Van Gogh maakt er een tekening van.

Nu resteert van de fabriek alleen nog het kantoorgebouw van de elektriciteitsfabriek.

Na de overstap naar aardgasproductie en vuilverbranding werd het terrein omgevormd tot het stadspark “De Verademing,” ontwikkeld in samenwerking met bewoners van de wijk het Regentessekwartier.

Hier wordt pas rond 1910 de riolering aangelegd.

Afbeeldingen 1. Pand met molen 2. Van Gogh, 1882, tekening Gashouders, Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting), F924, JH118 3. Elektriciteitsfabriek 4. Fabriek aan Verversingskanaal 5.een foto van het Noord-West-Buitensingel waar afval per schuit wordt afgevoerd, met als identificatienummer 0.52236 Haags Gemeentearchief. De foto is gemaakt rond 1900 door Charles Schouten. 6. Park de Verademing 7. rond 1910, rioleringbuizen die over de Veenkade naar de Waldeck Pyrmontkade leiden. De foto is een zwart-witfoto en het identificatienummer ervan is 0.73701.