Hoger Burger Schoolgebouw en Schenkkan

Op een pand links op de Constant Rebecquestraat bevindt zich een tegeltableau van de Haagse Schenkkan, dat herinnert aan de rol van dit bedrijf in de zuivelindustrie van de stad. De Haagse Schenkkan handelde in zuivelproducten zoals melk, boter en kaas. Het bedrijf, met fraaie ontworpen gebouwen en tegeltableaus, liet zijn sporen na op verschillende plekken in Den Haag.

We vervolgen onze route door het Zeeheldenkwartier en komen aan bij de Waldeck Pyrmontkade.

Hier is het voormalige Hogere Burger Schoolgebouw staat, gebouwd in 1907 in neo-renaissance stijl. Het complex omvat verschillende delen langs de Waldeck Pyrmontkade en Elandstraat, waaronder een gymlokaal en conciërgewoning. De architectonische details, zoals bakstenen muren met natuurstenen banden en gebeeldhouwde ornamenten, dragen bij aan de unieke uitstraling van het gebouw. 

Bijgevoegde afbeelding is een aquarel van de afzanderijvaart. Ook hier was het oude landschap in snel tempo aan het veranderen.

Het schilderij ‘De slatuintjes’ uit 1878, Jacob Maris in het Kunstmuseum laat je het oude beeld zien. Maris’ atelier langs de West Singel bood uitzicht op deze imposante stellingmolens, die geleidelijk verdwenen met de modernisering van de stad. Terwijl Maris en zijn tijdgenoten de veranderingen vastlegden, verdwenen langzaam de oude korenmolens uit Den Haag.

Afbeeldingen Tegeltableau Sierkan Constant Rebecquestraat 2. De zwart-witfoto uit circa 1898, met identificatienummer 6.25063 Haags Gemeentearchief, toont de Waldeck Pyrmontkade (rechts) en Koningin Emmakade bij de 2e Schuytstraat. 3. Hoger Burger Schoolgebouw Zeeheldenkwartier Waldeck Pyrmontkade 4. De aquarel, gemaakt door Chr.C. Hirschmann (1864-1950) rond 1900, toont de Afzanderijvaart langs de tuinderijen aan de Koningin Emmakade, met de Haasmolen op de achtergrond, Haags Gemeentearchief kl. A 891 5. 1878, Jacob Maris Slatuintjes Kunstmuseum