De tour met de Hagenaar

Deze tour door Den Haag volgt de route van de Hendrina Johanna (1905), een historisch schip, en neemt je mee op een reis door de geschiedenis van Den Haag tijdens de industrialisatieperiode.

De Wagenbrugger, zoals de Hendrina Johanna, was een scheepstype dat ontstond rond 1880. Deze zeilschepen waren speciaal ontworpen om onder de Wagenbrug in het centrum van Den Haag door te varen. De eerste Wagenbruggers waren van hout, later werd er staal gebruikt. Met een grootte van 80 tot 100 ton werden ze gebruikt voor het transporteren van bouwmaterialen naar stadsuitbreidingen zoals de Schilderswijk en het Regentessekwartier. De beperkte afmetingen hadden te maken met de haakse bochten van de grachten. Zo bleef het schip wendbaar.

Na 1925 nam de productie van deze schepen af omdat vrachtwagens en treinen populairder werden voor vrachtvervoer. De Hendrina Johanna, nu een varend monument onder beheer van Stichting de Ooievaart, is sinds 2014 erkend als een officieel monument en blijft een levendig onderdeel van het stadsgezicht van Den Haag, aangemeerd bij de Wagenbrug.

Tijdens de tour worden we meegenomen op een route die het schip aflegt, vanaf het moment dat het hier vertrekt en naar de locatie vaart waar het de lading lost en zand laadt in de buurt van het Vredespaleis, tot aan het vertrek uit Den Haag richting Rotterdam. Het is alsof we aan boord zijn van zo’n Wagenbrugger tussen 1880 en de Eerste Wereldoorlog (1914).