Diverse routes

Vaargebied Haaglanden

Regio Haaglanden is een vaargebied met een rijke historie. Het grootste traject gaat over de Vliet, een van de oudste kanalen van Nederland, deels gegraven in opdracht van de Romeinse veldheer Corbulo. Een afwisselend landschap met poldergezichten, mooie doorkijkjes, eeuwenoude buitenplaatsen en landgoederen maken het tot een van de mooiste vaargebieden van Zuid-Holland. U passeert historische stadscentra waar u kunt aanmeren. Ook een uitstapje naar recreatiegebied Viietland, het achtergelegen poldergebied of het centrum van Den Haag zijn de moeite waard. Langs de weg komt u vaak bordjes tegen die wijzen op recreatieve knooppunten. Met de knooppuntenkaart en de bordjes bepaalt u zelf de route, het einddoel en het aantal kilometers dat u wilt varen. U volgt de genummerde borden in de richting van de pijl van knooppunt naar knooppunt. Onthoud het nummer van de plaats waar uw tocht begint. Zo kunt u hier ook weer eindigen.

Afstand: zelf bepalen

Sloepennetwerk

Historische havenwandeling Den Haag

Op deze wandeling staat het historisch havengebied in Den Haag in de schijnwerpers. Er zijn veel mooie pareltjes en leuke plekjes om iets te eten en drinken. Bekijk de 400 jaar oude grachten, de passantenhaven, de museumhaven en de panden van de oude rederijen. U komt ook langs woonhuizen en ateliers van 17e– en 19e-eeuwse kunstenaars. Zij schilderden het Hollandse landschap, waar de trekschuit doorheen trok. De wandeling van begint en eindigt in het Oude Centrum – Dunne Bierkade 16 en 17.

Afstand: 4,5 km.

Wandelroute Den Haag

In het kielzog van Spinoza van Den Haag naar Voorburg

In deze tocht staat het leven van Spinoza in Den Haag als stad van politiek en macht centraal. We bezoeken huizen waar hij gewoond heeft, plekken die hij bezocht en kijken door een 17de eeuwse bril naar de omgeving. We reizen vervolgens met Spinoza mee naar Voorburg. Ook daar heeft hij gewoond. Spinoza neemt de trekschuit, het openbaar vervoer. Het is betaalbaar, snel en betrouwbaar en verbindt de belangrijke steden in de Republiek met elkaar. 

Deze audiotour is opgezet als vaar- en fietstocht. Met Stichting de Ooievaart kan je tevens een boottocht voor je groep boeken naar Voorburg.

De tocht is ongeveer 10 km.

Route (gratis, via de izi.TRAVEL-app)

Fietsroute Voorburg, Leidschendam, Rijswijk en Den Haag

Maak een mooie fietstocht langs onder andere Buitenplaats Vreugd en Rust en Huygens’s Hofwijck. Deze fietsroute leidt je van Voorburg, via Leidschendam en Rijswijk naar Den Haag. De route is gemaakt voor Dag van het Kasteel in 2022 maar is natuurlijk het hele jaar door de fietsen. Deze route leidt langs verschillende buitenplaatsen en landgoederen tussen Voorburg en Den Haag. Je begint de fietstocht bij Buitenplaats Vreugd en Rust waarna je je weg vervolgt langs Buitenplaats MiddenburgHuygens’ HofwijckPark Hofrust en je de tocht afsluit bij Buitenplaats Ockenburg. Ontdek de buitenplaatsen van Hollands Buiten!

De fietstocht is ongeveer 17 kilometer. Vertrekpunt: Vreugd en Rust Voorburg

Route (gratis download)

Wandelen langs buitenplaatsen in Zuid-Holland Leidschendam-Voorburg

Langs deze wandelroute liggen veertien buitenplaatsen. Van enkele zijn de parken openbaar toegankelijk. De route leidt deels over de strandwal en deels langs de Vliet. De strandwal, de historische zandrug die parallel aan de kustlijn loopt, was vanwege de hoge ligging ideaal voor bewoning. In de middeleeuwen werd hierop het centrum van Voorburg gesticht. Vanaf de 17e eeuw werden op de flanken van de strand- wal tal van buitenverblijven aangelegd door rijke stedelingen. De strandwal bood niet alleen een prachtige, groene omgeving, maar was ook goed bereikbaar via de Vliet, die evenwijdig aan de strandwal loopt.

De totale wandeltocht is 10 kilometer.

Route (gratis download)