Programma 2024

Verken de Geschiedenis van Waterwegen

Maand van de geschiedenis

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, staat Varend Erfgoed Den Haag in de schijnwerpers met een reeks boeiende activiteiten. Mis de lancering van nieuwe hotspots van Canals5D niet, compleet met historisch theater en lezingen.

Lezingen in het najaar

Op 28 oktober is er een lezing in de Bibliotheek Bomenbuurt over de trekschuit, de intercity van de Gouden Eeuw door Martine van der Wielen, auteur van het boek “De nieuwe trekweg langs de Vliet, het jaagpad van Leiden tot de Leidschendam en de trekschuitdiensten naar Delft en Den Haag 1636-1638.”

Op 26 november geeft Martine van der Wielen een lezing in de HIP Escamp over de trekschuit, de intercity van de Gouden Eeuw, auteur van het boek “De nieuwe trekweg langs de Vliet, het jaagpad van Leiden tot de Leidschendam en de trekschuitdiensten naar Delft en Den Haag 1636-1638.”

Reserveer snel je plek voor deze lezingen en ontdek de rijke geschiedenis van de trekvaarten, de intercity van de Gouden Eeuw. Wees deel van deze historische reis in Den Haag.

Geweest in 2024

Erfgoeddag Trekvaarten in Den Haag en Open Monumentendag

Op 14 september werd de Erfgoeddag Trekvaarten in Den Haag georganiseerd. Ontdek wandel-, vaar- en fietsroutes tussen historische locaties.

Er was een lezing over de Westlanders in de bibliotheek Nieuw Waldeck door Aad van Zeijl bekend van het boek “Scheepmakers, Schippers en Schuiten: Onderzoek naar de geschiedenis van de Westlandse schuit. 1648 – 1967″. Het onderzoek toont overeenkomsten aan tussen de Westlandse schuit en de trekschuiten uit de zeventiende eeuw.

Open Monumentendag op 14 en 15 september stond dit jaar in het teken van van routes, netwerken en verbindingen. Met de slogan ‘Onderweg!’ zal aandacht worden besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook onderweg zijn in de vorm van tijd; van verleden naar heden, van oud naar nieuw. ‘Onderweg!’ gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben – op het aanzien van Nederland, de inrichting van ons land en de manier van leven zoals we dat vandaag de dag doen.

In Den Haag organiseerden we pop-up tentoonstellingen op de Plaats in het centrum van Den Haag, in het Spinozahuis, Domus Spinozana in het Oude Centrum en in het Loosduins Museum. In het Buitenmuseum in het Oude Centrum was theater en werd verteld over de reconstructie van het Zieken, de opstapplek van de trekschuit naar Delft (Canals5D).

Het beurtschip Hendrina Johanna aan de Bierkade werd opengesteld. Hiervoor maakten we (Hofcultuur) een permanente tentoonstelling over de tijd dat het schip in Den Haag voer en er zijn historische routes die het schip nam om bouwmaterialen aan te voeren.

Op 27 juni is het project ‘Beleef de Haagse Vaarwegen’ van start gegaan. Lees het persbericht.

Er is een reconstructie van het vertrekpunt van de trekschuit naar Delft aan het Zieken tot stand gekomen. Om de geschiedenis echt beleefbaar te maken, heeft Stichting Verborgen Stad digitale hotspots gemaakt. Waan u terug in de tijd op het Zieken en kijk rond bij het vertrekpunt van de trekschuit met een soort Google Streetview van de 17e eeuw. Lees tegelijk over deze vroegere tijden. Download de gratis app van Canals5D. Deze plek is Hotspot 64 .

28 maart-20 april 2024 Tentoonstelling trekvaart naar Loosduinen en Honselersdijk – Loosduinen

13 april Historische Trekvaartdag in Leidschendam en Voorburg, waarbij extra aandacht uitging naar de trekvaart van Den Haag naar Leiden en Amsterdam.

29 maart Lezing Trekvaart, intercity van de Gouden Eeuw door Wimmie Hofstra – Loosduinen

april – mei – Route van de trekvaart naar het Westland – Loosduins Museum