Colofon

Project “Den Haag als knooppunt van vaarwegen”

Het gemeentelijke project “Den Haag als knooppunt van vaarwegen”, gepresenteerd op deze website, is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de erfgoedlijn Trekvaarten. Het heeft als doel om nader onderzoek te doen naar waterverbindingen voor personenvervoer, uitgevoerd door het bureau Hofcultuur uit Den Haag en Stichting Verborgen Stad.

Initiatief

Het initiatief voor dit project komt van de gemeente Den Haag, in samenwerking met monumentenzorg (eind 2022) en de Vereniging Regio Water. Daarnaast heeft de provincie Zuid-Holland een belangrijke rol gespeeld in de realisatie ervan.

Open Monumentendag

Gezien het thema van de Open Monumentendag in 2024, dat gericht is op routes, netwerken en verbindingen, werken we ook samen met het Haagse OMD-comité.

Historisch Informatiepunt

Het project is gestart binnen de HIP, het Historisch Informatie Punt, dat een samenwerkingsverband is van het Haags Gemeentearchief, het Haags Historisch Museum, de afdeling monumentenzorg Den Haag, de afdeling archeologie Den Haag en de Haagse Bibliotheek.

Historische Trekvaartdag

Tijdens de Historische Trekvaartdag (14 september in Den Haag en 13 april in Leidschendam en Voorburg) zal extra aandacht worden besteed aan ons project.

Platform

In 2024 is in Den Haag het platform voor de vaargeschiedenis van Den Haag van start gegaan. Verschillende organisaties bundelen hun krachten om het vaarverleden van de stad beter uit te dragen. Den Haag was immers de belangrijkste bestemming voor de trekvaart, de eerste vorm van succesvol openbaar vervoer dat steden in Nederland met elkaar verbond.

Ambitie (Digitaal) museum

Haagswelvaren.nl fungeert tevens als (digitaal) museum voor het vaarverleden van Den Haag en moedigt onderzoek naar dit verleden aan. We presenteren een uitgebreide collectie, organiseren tentoonstellingen, stippelen routes uit en organiseren evenementen. Onze organisatie heeft een museaal karakter, waarbij zowel digitale als fysieke aspecten in balans zijn, en voldoet aan de eisen die aan musea worden gesteld met betrekking tot publieksbereik, bedrijfsvoering en collectiebeheer.

Aanmoedigen onderzoek en projecten

Projecten die het vaarverleden behelsen worden door het platform aangemoedigd.