Geschiedenis van Zuid-Holland

Lees een artikel over de productie van luxegoederen in Zuid-Holland. Tijdens de Gouden Eeuw was in Zuid-Holland een koopkrachtig publiek ontstaan, met een luxe leefstijl. Hiervan profiteerden talloze schilders, meubelmakers, hoveniers, goudsmeden en kleermakers. Toen de welvaartsgroei na 1650 afvlakte, moesten ook zij zich aanpassen. Lees verder op de site van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

De productie van luxe goederen in Zuid-Holland

Lees over het ontstaan en gebruik van vaarwegen in de omgeving van Den Haag. Vanaf de zeventiende eeuw werden niet alleen maar handelswaren en landbouwproducten, maar ook steeds meer mensen per schip vervoerd. Een hoofdrol hierin was weggelegd voor de trekvaart. Hierbij wordt een schip voortgetrokken door een paard dat op het ‘jaagpad’ naast het water loopt, lees verder op de site van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Een geschiedenis van vaarwegen

Langs de trekvaart naar Leiden, Delft en Honselersdijk waren tal van buitenplaatsen. Hoe zag het leven op de buitenplaats eruit?

Hoe zag het leven op de buitenplaats eruit?

De doodsteek voor de trekschuit was de opkomst van andersoortig openbaar vervoer, zoals de stoomtram. Lees hoe dat voor het Westland was.

Station Monster (1912)

De vaart van Den Haag naar Delft en in vice versa was een van de drukste trajecten van de trekvaart in Zuid-Holland. Lees het artikel van Delft als spin n een web van trekvaarten.

Delft als spin in een web van trekvaarten– Gerrit Verhoeven

Aan de trekvaart van Den Haag naar Leiden kom je langs de Molendriegang Leidschendam. Meer informatie hierover vindt je in het volgende artikel.

Molendriegang Leidschendam