Stichting Verborgen Stad werkt aan verschillende zogeheten 5D-reconstructies in de stad: een Google Street View waarbinnen je letterlijk in de geschiedenis kunt rondkijken, informatie kunt opvragen en historische personen ontmoet. Dit kan ter plekke op straat met je telefoon(app) of online via de website, zodat het ook thuis of vanuit de klas toegankelijk is. Alles is vrij toegankelijk en voor iedereen te gebruiken. Een van die plekken is het Zieken in Den Haag, waar de trekschuit naar Delft vertrekt.
Verborgen Stad werkt op dit moment in Den Haag aan meerdere visualisaties in VR uit de tijd van de trekvaarten. In mei wordt een belangrijke plek voor de trekvaart gepresenteerd: de opstapplek bij ‘Het Zieken’, waar je 360graden kunt rondkijken in de 17e eeuw. Dit was lang de toegangspoort tot de stad: een plek die vertelt hoe Den Haag was verbonden met de buitenwereld. Deze is gefinancierd door met name de provincie en wordt toegankelijk gemaakt via Canals5D: een knooppuntenplatform (app/website) van belangrijke historische plekken langs het héle Hollandse waternetwerk. Zie www.canals5d.nl
In het kader van de trekvaarten werkt Verborgen Stad ook mee aan twee visualisaties van andere opstapplaatsen van de trekvaart in de stad (in Loosduinen en Scheveningen).
Spinoza en Huygens
Daarnaast is Verborgen Stad nauw betrokken bij initiatieven rond Spinoza en Huygens. Zo wordt samen met Haagse erfgoedpartners gewerkt aan het project Huygens’ Tijdmachine, waarbij je op meerdere plekken in de stad terug kunt in de tijd: plekken die belangrijk waren voor het leven, werk én tijd van Huygens en Spinoza. Het Binnenhof, Plaats en het Plein werden al gerealiseerd. Daar komen dit en volgend jaar nog meer plekken bij (o.a. de Paviljoensgracht en Scheveningen/blik vanaf Seinpost). Zie hiervoor ook: www.huygenstijdmachine.nl en de tweede pagina van dit bericht. De reconstructie van Het Zieken wordt ook via dit project toegankelijk gemaakt.
Haags platform
De techniek achter 5D maakt het goed mogelijk projecten op een eigen Haags platform (app/website) toegankelijk te maken. Daarbij kunnen naast e visualisaties ook andere informatie in tekst, beeld, audio of film als punten aan de stadskaart worden gekoppeld en verbonden als themaroutes. Dit zou een volgende stap kunnen zijn om projecten, routes en initiatieven te bundelen en op één plek toegankelijk te maken.
Reconstructie omgeving Drievliet, mogelijk gemaakt door de PZH en erfgoedlijn Trekvaarten
Door deze reconstructies maakt Canals5D het mogelijk in en rond Den Haag van vier eeuwen geleden rond te kijken en de trekvaart te beleven. Canals5D biedt bij de reconstructies tevens achterliggende informatie en de verhalen van bewoners, toen en nu.
Hotspots
Op de kaart zijn meerdere ‘hotspots’ te vinden. Ook is de eigen GPS positie op de kaart zichtbaar. Bij het aantikken van een hotspot kom je terecht in de virtuele omgeving. Het rondkijken gaat automatisch door je telefoon te bewegen. Bij het rondkijken verschijnen vanzelf informatiepunten of ’tags’ met verschillende thema’s. Deze bieden toegang tot de 5D-verhalen: de informatie bij een plek. Dit zijn verhalen over bewoners, gebeurtenissen of gebouwen. Bij interesse kan worden doorgeklikt naar meer achtergrondinformatie. Informatie wordt aangeboden in tekst, beeld, geluid en film.
Download de app voor – Canals5D voor gebruik op de eigen telefoon.
Een voorbeeld van een punt waar de trekschuit voer is Drievliet.
Lees en kijk op de volgende pagina voor een eerder project van Canals5D in Den Haag.