Expo zeilend vrachtverkeer Den Haag

Bouwmaterialen

Het schip heeft een belangrijke rol gespeeld in het vervoer van bouwmaterialen naar Den Haag, waaronder diverse wijken langs de Singelgracht en de bouwstenen voor het Vredespaleis. Het schip symboliseert een tijdperk van zeilend vrachtvervoer van en naar Den Haag, van 1905 tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het schippersleven uit die periode wordt aan bezoekers getoond, inclusief alle facetten en ontberingen. Het schip is beeldbepalend in het stadsgezicht van Den Haag en herinnert aan een tijd van groei en ontwikkeling van de stad. Dit jaar wordt gevierd dat het schip 10 jaar een varend monument is.



Scheepstype

Het scheepstype van de Hendrina Johanna, bekend als een Wagenbrugger, werd bepaald door de smalle haakse bochten van de grachten en de afmetingen van de Wagenbrug, een vaste brug in het centrum van Den Haag. Deze brug vormde een uitdaging voor het scheepsverkeer vanwege het ondiepe water en de smalle en lage bruggen. Hierdoor hadden schepen beperkte afmetingen en een maximaal laadvermogen van 80 tot 100 ton.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 63485923-b104-4cb8-878b-b0ca74abcd26_800x600.jpg



Het scheepstype ontstond rond 1880 en werd voornamelijk gebruikt voor het vervoer van bouwmaterialen naar Den Haag. Het vrachtschip verloor uiteindelijk terrein aan vrachtwagens en treinen. Ook kwamen er grotere binnenvaarthavens en werd bedrijvigheid verplaatst naar de rand van de stad.

Museum

Het schip is nu een museum. Naast een ontvangstruimte is het ingericht als woon- en verblijfplaats voor de schipper, zijn familie en de knecht. Het vooronder is ingericht als woon- en werkplek voor de voormalige knecht(en). Aan bakboord is een bedstee getimmerd worden met ruimte voor persoonlijke bezittingen van de knecht. Aan stuurboord komt een zeilenberging en een provisorische kooi voor een 2e knecht. De kajuit is ingericht met een plattebuiskacheltje, keukentje met waterpomp, kasten, oude olielampen, stoeltje voor schipper, bankje voor de andere opvarenden etc. Achterin is een bedstee voor het schippersechtpaar en de kinderen.

Routes

Volg hieronder de route en de locaties, volg de routes op Izi.Travel met de QR-codes of lees het artikel over het schip en lees meer over de routes.

Lees het artikel op de site van SHIE, de Stichting Historisch Industrieel Erfgoed.

We fietsen, wandelen of varen in het kielzog van dit binnenvaartschip over de oude route door de wateren van Den Haag en gaan vanaf Drievliet langs vele locaties die van belang zijn geweest voor de periode 1840-1940.

Bekijk deze digitale expositie